30/8/2023

DPA-ja rikthen Mehdi Frashërin në Përmet

Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave (DPA), në bashkëpunim me Bashkinë e Përmetit, paraqiti një ekspozitë dokumentare

dhe fotografike kushtuar jetës dhe veprës së shtetarit Mehdi Frashëri.

Ekspozita e përgatitur me materiale të Arkivit Qendror Shtetëror (AQSH), u shfaq në sheshin e qytetit, aty ku pikëtakohen koordinatat historike, sikurse lapidari kushtuar Kongresit të Përmetit, apo busti i rilindasit Naim Frashëri.

Përmes "Mehdi Frashëri, sovrani relativ", publiku pati mundësinë të mësonte mbi funksionet e ushtruara prej Frashërit dhe angazhimin e tij për çështje me rëndësi kombëtare.

Mes materialeve të përzgjedhura për ekspozim, bënin pjesë materialet e poshtëlistuara:

Njoftim në formë telegrami dërguar Valiut të Manastirit mbi emërimin e Mehdi bej Frashërit si kajmekan i Ohrit;

Foto e Mehdi beut më 8 korrik 1912;

Mehdi Frashëri miratohet si anëtar i qeverisë pranë Ministrisë së Punëve të Brendshme ;

Vendim që lejonte Mehdi Frashërin të përfaqësonte shtetin shqiptar në takimet e zhvilluara në Firence për çështjen e caktimit të kufijve ;

Idenë e zhvillimit të tregtisë së duhanit, Mehdi Frashëri e mbron edhe gjatë bisedimeve parlamentare;

Mehdi Frashëri zgjidhet kryetar i Komisionit Kombëtar të Turizmit;

Ministri i Punëve Botore dhe i Bujqësisë Frashëri kërkon që të mblidhet nga prefekturat taksa e rrugëve, me qëllim nisjen e ndërtimeve të rrugëve lidhëse midis qyteteve ;

Pas një krize parlamentare, në tetor 1935 Mbreti jep besimin për një qeveri të re me Mehdi Frashërin kryeministër;

Mehdi Frashëri betohet në tetor 1943 si anëtar i Këshillit të Lartë të Regjencës;

Fjalimi i mbajtur më 28.11.1943 në Radio Tirana etj.

Kjo ekspozitë është përgatitur dhe prezantuar për herë të parë në maj të këtij viti, me rastin e 60-vjetorit të ndarjes nga jeta të Frashërit.